16 קורסים
אוריינות לשונית
01-02-2023
תקציר: איך ניתן ללמד תלמידים לסכם מאמרים? כיצד מלמדים איך לכתוב עבודה אקדמית? כיצד מנסחים שאלת מחקר?
במהלך הלימודים בתיכון, תלמידנו מתבקשים לבצע מטלות בכתב: כתיבת עבודות, סיכום מאמרים, כתיבת נייר עמדה ועוד.
ביחידה זו נכיר לעומק את מיומנות האוריינות הלשונית תוך התמקדות בתחום הכתיבה ונקבל פרקטיקות וכלים מגוונים שבהם ניתן להשתמש בכיתה ולקדם מיומנות זו בקרב התלמידות והתלמידים שלנו.
פיתוח היחידה: נטעיה שוורץ
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז', י"ב
תנאי קדם: אין
מיומנויות הבאות לידי ביטוי ביחידה: אוריינות לשונית
אוריינות לשונית
02-07-2023
תקציר: האם ניתן ללמד תלמידים לדבר באופן רהוט מול חבריהם לכיתה?
כיצד אפשר ללמד אותם להביע את דעתם מול קהל?
כיצד מלמדים לנהל דיבייט בצורה נכונה?
במהלך לימודי התיכון, תלמידינו מתבקשים להרצות ולדבר מול קהל.
ביחידה זו נכיר לעומק את מיומנות האוריינות הלשונית בעל פה ונקבל פרקטיקות וכלים מגוונים שנוכל להשתמש בהם בכיתה ולקדם את המיומנות הזו בקרב התלמידות והתלמידים שלנו.
היחידה פותחה ע"י נטעיה שוורץ.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז'-י"ב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
30-06-2024
תקציר: במסגרת לימודי הספרות מתבקשים התלמידים לכתוב פרשנות אישית ליצירות שלא נלמדו (unseen). ביחידה זו נדגים כיצד לבצע מטלה זו על השיר "הרץ למרחקים ארוכים" מאת חיים גורי.
היחידה פותחה על ידי: ד"ר יובל פז - מדריך ארצי להוראת הספרות.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז' - יב'
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
16-02-2025
תקציר: בעידן שבו הבינה המלאכותית הופכת לחלק בלתי נפרד מחיינו, טמונה הזדמנות ייחודית לצמצום פערים חינוכיים ולקידום שוויון הזדמנויות בכיתה. ביחידה זו נגלה כיצד כלי AI יכולים לשמש כמנוף רב-עוצמה להעצמת תלמידים מתקשים, להתאמת חומרי למידה לסגנונות שונים, ולפיתוח מיומנויות אורייניות חיוניות - כל זאת תוך שמירה על תפקידו המרכזי של המורה כמנחה ומוביל התהליך החינוכי. מעתה כל תלמיד יכול בעזרת AI לקבל את התמיכה המדויקת שהוא זקוק לה, הכיתה שלכם יכולה להפוך לכיתה שבה הטכנולוגיה מעצימה את היכולת האנושית, ומחוללת שינוי משמעותי - זו אינה עוד פנטזיה, אלא מציאות שנמצאת בהישג יד.
היחידה פותחה על ידי: אירנה יעקובובסקי, מנחה ארצית במחלקה לכיתות ותכניות שח"ר - אגף א' חינוך ילדים ונוער בסיכון, מובילה טכנו-פדגוגיה בהוראה ובחינוך.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ד-יב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
30-06-2024
תקציר: סימני הפיסוק הם אמצעי להבעה ולהבנת הטקסט. סימני הפיסוק עוזרים לכותב לארגן ולהביע את דבריו.
נוסף על כך, הם מסייעים בשטף הקריאה ובהבנה טובה יותר של הכתוב. כשהם חסרים או מופיעים בצורה שאינה נכונה, הקורא יכול להבין את המסר באופן שגוי או שונה מזה שהתכוון הכותב.
בנוסף, פעמים רבות הכותב מבטא רגשות בטקסט הכתוב בעזרת סימני הפיסוק, כך שיש להם תרומה בהבהרת המשמעות הרצויה.
ביחידה זו נפתח את המודעות לחשיבותם של סימני הפיסוק ולהשפעת השימוש בהם על הקריאה ועל הכתיבה בתחומי הדעת השונים.
היחידה פותחה על ידי: ד"ר רונית רובינסקי, מדריכה בפיקוח על הוראת העברית על יסודי.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות : א-יב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
30-06-2024
תקציר: ללימוד סוגיות תלמודיות, מדרשים או משניות יש מסורת ארוכת שנים. אך האם הישיבה מול הרב/המורה כשהאצבע מורה על המיקום בטקסט מתאימה גם לתלמידים ולתלמידות שלנו? לנו, המורים האוהבים את המקצוע, אין ספק כי עצם הלימוד מהווה חינוך לערכים ורלוונטי לימינו, אך איך אפשר להדביק את התלמידים בחדוות הלימוד הזו? איך נמחיש את האל-זמניות של דברי חז"ל ונחבר את הנוער לרעיונות הגדולים ולמהות הדברים? יחידה זו מציעה שיטה להוראת סוגיות ממקורות חז"ל באמצעות תרגילי כתיבה יצירתית אשר יהוו למידה משמעותית העונה על שאלות אלו.
היחידה פותחה על ידי יעל מיסק, רכזת מגמת משפט עברי ומפתחת יחידת הבחירה "כל ישראל ערבין זה לזה".
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: י-יב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
31-05-2023
תקציר: יחידה זו היא מודל לפעילות חינוכית לעידוד כתיבה בכלל וכתיבה עיתונאית בפרט. הכתיבה העיתונאית היא כתיבה יצירתית המקדמת פיתוח חשיבה ביקורתית ויצירתית, חופש ביטוי וראייה חברתית ואזרחית. היחידה מאפשרת ללמוד על רזיה של העיתונאות וליישם את הנלמד בכתיבה עיתונאית מגוונת עם תלמידים בכל תחומי ההוראה במסגרת ביצוע משימת כתיבת עיתון, וגם לא במסגרת המשימה.
היחידיה פותחה ע"י: אילנה דהן, מרצה ומנהלת תוכניות לימודי כתיבה, עריכה ותרגום, מדריכה ארצית לעיתונאות בפיקוח על התקשורת במשרד החינוך (לשעבר).
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז-יב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
20-05-2024
תקציר: אילו פעולות אנו עושים בשיעור כדי לעזור לתלמידים לארגן את הלמידה ולהבין טוב יותר את הנושאים הנלמדים? האם אתם נעזרים בפעילויות של כתיבה? האם לדעתכם כתיבה יכולה להיות פעילות שהתלמידים מצפים לקראתה? ביחידה זו נלמד איך לתכנן משימות כתיבה שיוציאו מהתלמידים את הכותב שחבוי בהם. נתמקד בכתיבה יצירתית שתחזק את ההבנה של החומר הלימודי ואף תוסיף עניין לשיעור, כזו שתעזור לכם לגלות צדדים חדשים באישיותם של תלמידיכם.
היחידה פותחה ע"י: אביטל טורם, מדריכת עברית בעל יסודי, מחוז תל אביב.
משך: 6 שעות
מתאים לכיתות: ז-יב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
27-02-2023
תקציר: משימות כתיבה דורשות התייחסות של המורים לצורך קידום הכתיבה של תלמידיהם, וזאת על ידי מתן משוב הכולל הערות מקדמות. ההערות שניתנות לאורך תהליך הכתיבה כחלק מהערכה מעצבת, מאפשרות שיח דיאלוגי מתמשך בין המורה לתלמידים. בעקבותיו יוכלו התלמידים לשכתב ולשפר את כתיבתם, ואף לפתח תחושה של מסוגלות עצמית בכתיבה.
היחידה פותחה ע"י: ד"ר רונית רובינסקי, מדריכה מטעם הפיקוח על הוראת העברית
ייעוץ אקדמי ודידקטי: ד"ר עליזה עמיר, הפיקוח על הוראת העברית
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז-יב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
13-12-2022
תקציר: ההתנסות ביחידה זו מהווה מודל לדרך הלמידה המוצעת בכיתה להצגה ולקריאה של טקסט – קריאה ולמידה באמצעות כתיבה. היחידה מדגימה כיצד ניתן לחקור את הטקסט לעומקו, להתחבר אליו באופן אישי ולחשוב עליו ממגוון של זוויות ונקודות מבט. כל זאת, באמצעות תרגילי כתיבה בלתי פורמלית. במסגרת היחידה נפיק כמות לא מבוטלת של ״חומר גלם״ כתוב. חומר זה, הנמצא בידי כל אחד מהתלמידים בסיום השיעור, מעודד ומחזק אותם ויכול לשמש להם נקודת פתיחה טובה ויעילה לכתיבת טקסט או מאמר להגשה המבוסס על טקסט נלמד.
היחידה פותחה ע"י: ד״ר נדב צבר, מורה בתיכון הישראלי למדעים ואמנויות
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז-יב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
17-11-2022
תקציר: שאלות ומטלות ניתנות בכל מקצועות הלימוד. למעשה, גם השאלה היא סוג של טקסט קצר, וחשוב להבין אותה היטב כמו שחשוב להבין כל טקסט אחר שקוראים.
יחידה זו מציעה יישום של מיומנות המאפשרת למורה לקדם את תלמידיו בפענוח מיטבי של שאלות ומטלות – לשם הצלחתם בשיעור, בעבודה ובבחינה. מודעות המורה לתהליכים שתלמידיו עוברים עשויה לשמש בידו מפתח לתכנון, לביצוע, להדרכה, להערכה ולמתן משוב מקדם. כמו כן, יוכל המורה להיעזר בתוכני היחידה בעת חיבור שאלות או מטלות עבור תלמידיו.
היחידה פותחה ע"י: רונית רובינסקי, הפיקוח על הוראת העברית
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז-יב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
29-11-2022
תקציר: לכל כתיבה באשר היא יש מטרה ויש נמען, על כן חשוב שהמוען (הכותב) יהיה מודע לנמעניו. במטלות הכתיבה של מקצועות המח"ר מופיעות מטלות כתיבה בסוגות שונות כגון נייר עמדה, עיתון, פרזנטציה ועוד יחידה זו מצביעה על חשיבות המודעות לנמען בעת כתיבת טקסט ומציעה פעילויות המאפשרות למורה ולתלמיד לפתח את המודעות לנמען. מודעות זו עשויה לשפר את איכות כתיבתם של התלמידים.
היחידה פותחה ע"י: ד"ר רונית רובינסקי, הפיקוח על הוראת העברית
יעוץ אקדמי ודידקטי: ד"ר עליזה עמיר, הפיקוח על הוראת העברית
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז-יב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
14-06-2022
תקציר: יחידה זו מציעה אסטרטגיות כתיבה שמטרתן לעזור לתלמידות ולתלמידים לפתח את החשיבה ולעודד הבנה מעמיקה ואישית יותר של מסמכים היסטוריים, טקסטים ספרותיים ורעיונות מורכבים בכלל. תרגילי הכתיבה המוצעים תומכים בקריאה קרובה של הטקסטים, ומאפשרים לתלמידות ולתלמידים ליצור קשרים אישיים לדמויות או למאורעות הנלמדים. פעילויות הכתיבה שנתרגל משקפות ומתעדות תהליכי חשיבה; דרך הכתיבה הבלתי פורמלית נצליח לחקור, ללמוד ולהכיר את הטקסט טוב יותר – צעד ראשון וחשוב לקראת כתיבת חיבורים פורמליים. יחידה זו מזמינה את המורות והמורים המשתלמים לחשוב מחדש על האופן שבו אנו מלמדים טקסט, ולבדוק כיצד מתודות ׳כתיבה לשם חשיבה׳ – מתודות שפיתח המכון לכתיבה וחשיבה במכללת בארד בארה״ב - יכולות ללוות מתודות הוראה מוכרות יותר כגון הרצאה או למידה בחברותא ולתמוך בהן.
היחידה פותחה ע"י: ד״ר נדב צבר, מורה לפילוסופיה ולעברית בתיכון למדעים ואומנויות (יאס״א) ובתוכנית המצטיינים העל־אזורית ׳רוח צעירה׳
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות י׳-י״ב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
31-01-2025
תקציר: יחידה זו מציעה למורים גישה חדשנית לקידום מיומנויות של הבנה והבעה באמצעות הבינה המלאכותית. היחידה נותנת מענה לקושי במציאת תכנים מותאמים, ומציעה למורים פתרון מהיר ליצירת תרגולים אישיים בכמות בלתי מוגבלת ובהתאמה מדויקת לצורכי הלומדים. כמו כן, המורים ילמדו כיצד לפתח עוזר הוראה אישי מבוסס AI, המלווה את התלמידים בתהליך הלמידה, מתאים את קצב ואופי התרגול ומספק משוב מיידי ותומך.
שילוב זה של כלים דיגיטליים מתקדמים בהוראת השפה מהווה הזדמנות לחדש ולהעשיר את דרכי ההוראה, לשפר את חוויית הלמידה בכיתה ולהוביל את התלמידים להישגים אורייניים גבוהים יותר.
לצורך השתתפות בה נדרשת היכרות בסיסית עם מחוללי טקסט (להרחבה בנושא, מומלץ לעיין ביחידה "העוזר האישי שלי - התנסות בצ'אט GPT").
היחידה פותחה על ידי ברק פרידמן, מורה לעברית ומנחה מורים בשילוב בינה מלאכותית בהוראה.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ו', ז', ח', ט', י', י"א, י"ב
תנאי קדם: אין
אוריינות לשונית
26-03-2025
ملخّص :
تقدّم هذه الوحدة للمعلّمين نهجًا مبتكرًا لتعزيز مهارات الفهم والتعبير من خلال الذكاء الاصطناعيّ. توفّر الوحدة حلًّا لصعوبة العثور على مضامين ملاءمة، وتقدّم للمعلّمين حلًّا سريعًا لبناء تدريبات شخصيّة غير محدودة ومصمّمة بدقّة لتناسب احتياجات المتعلّمين. بالإضافة إلى ذلك، يتعلّم المعلّمون كيفيّة تطوير مساعد تدريس شخصيّ يعتمد على الذكاء الاصطناعيّ والذي يرشد التلاميذ خلال سيرورة التعلّم، يضبط وتيرة وطبيعة التدرّب ويقدّم مردودًا فوريًّا وداعمًا.
يشكّل هذا الدمج بين الأدوات الرقميّة المتقدّمة في تدريس اللغات فرصة للابتكار وإثراء أساليب التدريس، تحسين تجربة التعلّم في الصفوف وقيادة التلاميذ إلى إنجازات تنوّريّة أعلى.
لغرض المشاركة فيها يُتطلّب معرفة أساسية بمولّدات النصوص (للتوسّع في الموضوع، يُنصح بالاطلاع على وحدة "مساعدي الشخصيّ - التدرّب على ChatGPT").
طوّر الوحدة: براك فريدمن، معلّم اللغة العبرية وموجّه معلّمين في دمج الذكاء الاصطناعيّ في التدريس.
المدّة: 3 ساعات
مناسب للصفوف: السابع، الثامن، التاسع، العاشر، الحادي عشر، الثاني عشر
المتطلبات المسبقة: لا يوجد
אוריינות לשונית
29-12-2022
تقترح هذه الوحدة استراتيجيّات كتابة تهدف لمساعدة الطلّاب والطالبات على تطوير التفكير والتشجيع على فهم مستندات تأريخيّة ونصوص أدبيّة وأفكار مركّبة بشكل عامّ، بحيث يكون الفهم معمّقا وشخصيّا بشكل أكبر.
فعّاليّات الكتابة التي سنتدرّب عليها تعكس وتوثّق سيرورات التفكير، بحيث نتمكّن من خلال الكتابة غير الرسميّة من البحث في النصّ، تعلّمه والتعرّف إليه بشكل أفضل- خطوة أولى ومهمّة استعدادًا لكتابة نصوص رسميّة.
تدعو هذه الوحدة المعلّمين والمعلّمات إلى إعادة التفكير في الطريقة التي نعلّم بها النصّ، وفحص كيف يمكن لأساليب الكتابة من أجل التفكير- التي طوّرت في معهد بارد في الولايات المتّحدة- أن ترافق وتدعم أساليب التعليم المعروفة بشكل أكبر نحو المحاضرة أو التعلّم في مجموعات.
طوّرت الوحدة على يد: د. نداف تساعر، معلّم الفلسفة واللغة العبريّة في ثانويّة العلوم والفنون(ياسا) وفي برنامج المتميّزين القطريّة ׳רוח צעירה׳
مدة: 3 ساعات
ملائم للمعلّمين : في المرحلة الإعداديّة والثانويّة
شرط مسبق: لا توجد