9 קורסים
ספרות ממלכתי
31-05-2024
תקציר: ביחידה זו נציע כלים יישומיים להוראה וללמידה של מקצוע הספרות לתלמידי החינוך המיוחד. נתמקד בערוצי למידה יעילים ומקדמים עבור אוכלוסיית תלמידים זו, בעיקר בערוץ החזותי ובערוץ השמיעתי, ונבחן כיצד ניתן ללמד יצירה ספרותית בדרך חווייתית, רלוונטית ומחוברת למציאות של חיי הלומדים.
היחידה פותחה על ידי: ד"ר אניטה חורש-מגן, מדריכה ארצית לספרות בחינוך המיוחד ורכזת ספרות.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז-יב
תנאי קדם: אין
ספרות ממלכתי
22-04-2024
תוכנית הלימודים בספרות נלמדת בדרך כלל על פי חלוקה ז'אנרית (סיפור קצר, שירה, דרמה וכו'). ביחידה זו נציע אלטרנטיבה דרך הפרקטיקה של 'רעיון גדול'.
אסטרטגיית הוראה זו אינה רק מסייעת ללומד להבין טוב יותר כיצד היצירות מסוגות שונות מתקשרות לנושא־העל, אלא גם כיצד הן מתקשרות זו לזו ויוצרות שיח אינטרטקסטואלי מורכב ורב־פנים.
כמו כן, ההוראה על בסיס 'רעיון גדול' תסייע בידי הלומדים בבואם לבצע את המטלות המבוקרות, שכן חלק מהן מזמנות עיסוק בנושאי חתך משותפים (למשל עיתון, פרזנטציה, דף לימוד טקסטים).
היחידה פותחה על ידי: ד"ר אניטה חורש-מגן, מדריכה לספרות בחנ"מ ובחינוך ההתיישבותי מחוז מרכז, רכזת ספרות ותנ"ך בביה"ס הבית של תמר מרשת תיכוני טומשין.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז-יב
דרישות קדם: אין
ספרות ממלכתי
07-05-2023
תקציר: פודקאסט יכול להיות כלי פדגוגי שניתן לשלב במערך לימודי הספרות. תלמיד המפיק פודקאסט במסגרת לימודיו, מפתח מיומנויות שלרוב לא מושם עליהן דגש בשיעורי ספרות, כמו שיפור דיקציה ומיומנויות הקראה מוטעמת של יצירת ספרות. ביחידה זו נעסוק בשילוב נכון של פודקאסט במעגל הלמידה, ונבין את יתרונותיו ככלי לימודי של הקניית ידע ובעיקר של תרגול והטמעה. נדגים יתרונות אלה בכל הנוגע ללימוד נושא הבלדה.
היחידה פותחה על ידי רם פרנקל, מורה לספרות בגמנסיה העברית בירושלים, מדריך ספרות מטעם הפיקוח על הוראת ספרות במשרד החינוך.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז-יב
דרישות קדם: אין
ספרות ממלכתי
06-03-2023
תקציר: יחידה זו היא חלקה השני של היחידה "תוכן וצורה". ביחידה שלפניכם נדגיש את הצד הייחודי והשונה בקריאה ובמחקר של טקסט ספרותי, מתוך הבנה שבטקסט הספרותי לא רק התוכן עומד במרכז הדיון והחקר אלא גם ההיבטים הצורניים. יש להבחין בנבדלותם של הטקסט הספרותי והמחקר הספרותי מעיסוקים בטקסטים מתחומי דעת כמו היסטוריה, אזרחות ותנ"ך, בשל המהות האסתטית של הטקסט הספרותי. אנו מניחים שמערך זה יכול לעורר ביקורת או שאלות: האם יצירת ספרות היא סוג של חידה? האם נכון להתייחס אליה בכלים של רופא ו"לנתח" אותה? מהן פעולות החשיבה שאנו רוצים להטמיע אצל תלמידינו על מנת שהם יהפכו לקוראי ספרות מיומנים? ביחידה זו נמשיך לעסוק בהצעה לביצוע "תרגילים" בשיעורים, שבהם מתוך העיסוק בצורה ייפתח רובד נוסף להבנת התוכן. כך נעמיק את הקריאה ביצירה הספרותית. גישה זו היא טכניקה המוצעת לתלמיד שניגש לכתיבת עבודה בין-תחומית הכוללת התייחסות ליצירת ספרות. חשוב שהתלמיד ידע שבכתיבתו על טקסט ספרותי, עליו להתייחס אל הטקסט כאל יצירת אומנות ולכן לצורה ולאופן שבהם מעוצב הטקסט יש תפקיד מהותי. מלבד העיסוק בטקסט בהיבט התוכני, הרי שבכתיבת חקר הנוגעת ליצירת ספרות, יש להתייחס גם להיבטים הצורניים (אמצעים ספרותיים, אמצעים רטוריים). הטכניקה המוצעת ביחידת לימוד זו מיועדת לא רק לתלמידים אלא גם לכל קורא בהתמודדותו הראשונית עם טקסט ספרותי.
*הטקסט מנוסח לעיתים בלשון זכר או נקבה, אך מיועד לשני המינים כאחד.
היחידה פותחה על ידי: היחידה פותחה ע"י רם פרנקל, מורה לספרות בגמנסיה העברית בירושלים ומדריך מטעם הפיקוח על הוראת הספרות במשרד החינוך.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: י-יב
דרישות קדם: אין
ספרות ממלכתי
09-02-2023
תקציר: ביחידה זו נסביר מהי הוראה בין-תחומית (אינטרדיסציפלינרית) ונדגים אפשרות הוראה כזו בלימוד השיר "הכניסיני תחת כנפך". כמו כן, נבחן את רלוונטיות השיר, שאליו חוזרים הקוראים בדורות השונים והוא משמש השראה לאומנים.
היחידה פותחה על ידי רם פרנקל, מורה לספרות בגימנסיה העברית בירושלים ומדריך ספרות במחוז ירושלים ומנח"י.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: י-יב
דרישות קדם: אין
ספרות ממלכתי
06-02-2023
תקציר: ביחידה שלפנינו נדגיש את הצד הייחודי והשונה בקריאה ובמחקר של טקסט ספרותי, זאת מתוך הבחנה והבנה כי בטקסט הספרותי לא רק התוכן עומד במרכז הדיון והחקר, אלא גם ההיבטים הצורניים. יש להבחין בנבדלות הטקסט הספרותי והמחקר הספרותי מטקסטים מתחומי דעת אחרים, כגון היסטוריה, אזרחות ותנ"ך, זאת בשל מהותו האסתטית. האם יצירת ספרות היא סוג של חידה? האם נכון להתייחס אליה בכלי רופא ו"לנתח" אותה? ומה הן פעולות החשיבה שאנו רוצים להטמיע אצל תלמידינו על מנת שהם יהפכו לקוראי ספרות משוכללים? ביחידה זו נציע תרגילים לביצוע בשיעורים, שבהם מתוך העיסוק בצורה, ייפתח רובד נוסף להבנת התוכן. כך נעמיק את הקריאה ביצירה הספרותית. טכניקה זו מוצעת לתלמידים הניגשים לכתוב עבודה בין-תחומית הכוללת התייחסות ליצירת ספרות. טכניקה זו מוצעת גם לכל קורא בהתמודדותו הראשונית עם טקסט ספרותי.
היחידה פותחה על ידי: היחידה פותחה ע"י רם פרנקל, מדריך הפיקוח על הוראת ספרות.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: י-יב
דרישות קדם: אין
ספרות ממלכתי
01-06-2023
תקציר: ביחידה זו נחשף לשיטת "זמן שירה", שבה תרגום משמש אמצעי להוראת שירה בכיתת הספרות. ביחידה נתנסה בתרגום ובלמידה של שיר המופיע בתוכנית הלימודים לבגרות. התרגום המונחה, הכולל עבודה שיתופית ורפלקציה, בכוחו לפתח אצל הלומדים רגישויות חדשות לשירה ולהבין בצורה חווייתית מה מייחד שירה וכיצד יש לגשת אליה בלימודי ספרות בחטיבת ביניים ובחטיבה עליונה.
היחידה פותחה על ידי אמיר מנשהוף, מורה לספרות ומשורר.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ט-יב
דרישות קדם: אין
ספרות ממלכתי
04-07-2022
תקציר: במסגרת לימודי הספרות מתבקשים התלמידים לכתוב פרשנות אישית ליצירות שלא נלמדו (unseen). ביחידה זו נדגים כיצד לבצע מטלה זו על השיר "הרץ למרחקים ארוכים" מאת חיים גורי.
היחידה פותחה על ידי: ד"ר יובל פז - מדריך ארצי להוראת הספרות.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז-יב
דרישות קדם: אין
ספרות ממלכתי
19-01-2022
תקציר: ביחידה זו נעסוק ברלוונטיות בהוראה. נדגים כיצד לקרב נושא לימוד אל עולמו של התלמיד באמצעות תהליך מתודי מקדים היוצר מצע רגשי ובסיס ידע אצל התלמיד. נדגים זאת באמצעות דגם שיעור שעניינו חזרות מסוגים שונים בשיר "הכניסיני תחת כנפך": מוטיבים בשיר החוזרים בשירת ביאליק, חזרה כאמצעי רטורי (אנאפורה, חזרה בשיר).
פיתוח היחידה: רם פרנקל, מורה ספרות בגמנסיה העברית בירושלים ומדריך ספרות מחוז ירושלים ומנח"י
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: י-יב
דרישות קדם: אין