24 קורסים
יחידות א-סינכרוניות
03-03-2025
תקציר: יחידה זו עוסקת במפגשי ספרות במיקוד על נושא החורף. יצירות הספרות מציעות דרך ייחודית להתבוננות על העולם. ביחידת לימוד זו נכיר שיר וסיפור אשר עוסקים בנושא החורף; כל יצירה בדרכה הייחודית והמרגשת. נעמוד על הדומה ועל השונה בין היצירות, תוך הקפדה על פיתוח הדמיון והרגש והזמנה לדיון אינטלקטואלי־פרשני.
קריאה של יצירה ספרותית נועדה לעורר חוויה אסתטית שיש בה גם היבט רגשי וגם משמעות. הקורא מגיע לכך דרך שני תהליכים מרכזיים של הזדהות ופרשנות; הזדהות עם קונפליקטים שמוצגים בטקסט, ופרשנות של הרעיונות הגדולים שמחברים בין האירועים המתוארים בטקסט בהקבלה לחיים.
פרקטיקות ההוראה שנציג וניישם ביחידה זו יעמיקו את ההנאה מקריאה של יצירות ספרות ויתרמו להבנתן. בנוסף, הן יעשירו את השפה ויפתחו את כישורי הקריאה של התלמידים.
היחידה פותחה על ידי: ד"ר לימור ראובך, מרצה ומדריכה להוראת הספרות במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: א-ו
תנאי קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
01-01-2025
תקציר: קריאה דיאלוגית של ספרים היא פרקטיקה נפלאה לעידוד קריאה בהנאה ולאהבת הספר. לקריאה הדיאלוגית נודעת השפעה על ההתפתחות השפתית והאוריינית ועל הלמידה החברתית־רגשית של הלומד הצעיר. ביחידה זו נלמד כיצד לקרוא ספרים עם תלמידים בכיתות א'-ב'. נכיר עקרונות לניהול הקריאה הדיאלוגית והשיתופית, ונלמד כיצד לתהלך אותה כך שתקדם את היכולות השפתיות והאורייניות של התלמידים, ובנוסף תעורר את הדמיון והרגש ותפתח את החשיבה שלהם. נעשה זאת באמצעות קריאת מאמרים והדגמה של יחידת הוראה.
היחידה פותחה על ידי: נעמה מאירי מקוב ("הכיתה של נעמה"), מפתחת חומרי למידה ומדריכת מורים.
משך: 6 שעות
מתאים לכיתות: א-ב
דרישות קדם: הספר "צפרדי וקרפד ביחד" מאת ארנולד לובל
יחידות א-סינכרוניות
02-11-2023
תקציר: אחד האתגרים העומדים בפני מורים הוא הצורך העולה, בכל שכבות הגיל, לקדם את יכולות הקריאה של התלמידים ולשפר את עומק ההבנה שלהם בקריאת טקסטים שונים למטרות שונות. מאתגר במיוחד לקדם תלמידים שתהליכי הקריאה שלהם אינם מיומנים, ומסיבות שונות הם מתמודדים עם קשיים בהבנת הנקרא. ביחידה זו נעמיק בסיבות ובגורמים לקשיים בהבנת הנקרא, נכיר כמה עקרונות להתערבות ונציג אסטרטגיות קריאה אשר יכולות לסייע לתלמידים לשפר את כישורי הקריאה שלהם ואת ההבנה.
היחידה פותחה על ידי ד"ר לירון פרימור, מדריכה ארצית בצוות הפיקוח על הוראת העברית ביסודי, המזכירות הפדגוגית, אגף שפות.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ב-ו
תנאי קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
24-10-2023
תקציר: יחידה זו מהווה את החלק הפותח של ההוראה והלמידה באולפן. היחידה מתמקדת בהקניית אוצר מילים ומיומנויות של שיח דבור לתלמידים שאין להם ידע קודם בשפה העברית. הלומדים מתפקדים בסיטואציה אמיתית של שיחת היכרות, סיטואציה המתאימה למפגש הראשון של המורה עם התלמידים ושל התלמידים בינם לבין עצמם. הדיאלוגים קצרים, טבעיים ומאפשרים היכרות אמיתית בין כל הנוכחים במפגש. ביחידה זו נלמד כיצד לפתח שיח דבור במהלך השיעורים הראשונים באולפן, שיח המאפשר היכרות בסיסית, התמצאות במקום החדש וידע שפתי ראשוני הנדרש להתמקמות בסביבה החדשה.
היחידה מציעה מודל לשילוב טבעי של ארבע אופנויות השפה (האזנה-דיבור-קריאה-כתיבה) כבר מהשיעורים הראשונים של הלימוד באולפן, ומתווה את פרקטיקת ההוראה של החלק הפותח בלימודי האולפן. פרקטיקה זו נגזרת מרציונל תפיסת מאפייני העולה על כל חלקיו ומורכבויותיו: חברתיים, רגשיים, ערכיים ולימודיים.
היחידה פותחה על ידי בת שבע רשף, מפתחת חומרי למידה והערכה ומדריכת מורים.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ד - יב
דרישות קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
22-10-2023
תקציר: מטרתו של כל ספר הוא להביא את הקורא לידי הזדהות ופרשנות; הזדהות עם קונפליקטים שהדמויות מתמודדות איתם ופרשנות של הרעיונות הגדולים שמחברים בין האירועים המתוארים בספר לחיים. יחידה זו עוסקת בדרכים לקריאת ספרים בכיתה, תוך שימוש בכלים ספרותיים שיאפשרו ללומדים להשיג מטרה זו.
פרקטיקות העבודה שנציג וניישם ביחידה זו לא רק שיתרמו לטיפוח האוריינות, לשיפור הבנת הנקרא ולהעשרת אוצר המילים של התלמידים, אלא אף יעניקו ללומדים חוויית קריאה מהנה ומספקת ויכינו אותם ללימודי הספרות בחטיבת הביניים ובתיכון.
היחידה פותחה על ידי ד"ר לימור ראובך, מדריכה ארצית, צוות הפיקוח על הוראת העברית ביסודי.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ג, ד, ה, ו
תנאי קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
21-08-2023
תקציר: יחידה זו מיועדת למורי עולים, אשר מתמודדים עם הוראת עברית כשפה שנייה. מי שהתנסה בלימוד של עולים חדשים יודע שהמשימה אינה פשוטה, וכוללת אתגרים רבים. העובדה שהוראת העברית כשפה שנייה היא הוראה רב-גילית, מעצימה את האתגרים בכיתת האולפן בשל מנעד הגילים השונים של העולים. כדי להצליח במשימה המאתגרת, כדאי להיעזר בעצות ובעקרונות שגובשו באגף לקליטת תלמידים עולים ותושבים חוזרים של משרד החינוך. העקרונות נכתבו לאור ניסיון מהשטח של מורות העולים ושל המדריכות באגף לקליטת תלמידים עולים, ומטרתם לסייע למורה לארגן ולנהל את שיטות ההוראה, כך שהללו יתנו מענה מיטבי לתלמידים שנקלטו בישראל. יחידה זו , הראשונה מתוך שתי יחידות בנושא, מעמיקה בעקרונות הללו, ומדגימה כיצד הם באים לידי ביטוי בשטח.
היחידה פותחה על ידי טליה סופר ויפעת פרידמן, מורות ללשון בחטיבה העליונה ומדריכות לקליטת תלמידים עולים ותושבים חוזרים במחוז תל אביב, בדגש על הוראת העברית כשפה שנייה.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: א'-ט'
תנאי קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
24-10-2023
תקציר: מורות ומורים, גננות וגננים מקבלים החלטות כל הזמן ביחס להוראת עברית לילדים עולים: איזה שיר ללמד? איזה סיפור לספר? איך לדבר עם ילדים עולים? איזו פעילות מתאימה להם? באיזה אופן להגיש אותה? ועוד.
על פי רוב, קבלת ההחלטות שלנו, המורים, נשענת על מגוון משתנים, כגון: גיל התלמיד/ה, רמת העברית של התלמיד/ה, זמינות של חומרי הלימוד, ההקשר של הלמידה, דרישות המערכת, הציוד, הצוות העומד לרשותנו ועוד. אבל המשתנה החשוב ביותר, שלא תמיד אנו יודעים לקחת אותו בחשבון, הוא הידע על אודות תהליך רכישת השפה - האופן שבו העולה החדש רוכש את השפה העברית כשפה שנייה. ביחידה זו נתמקד בהבנת התהליך החשוב הזה. הידע הבסיסי לגבי תהליך רכישת השפה מעניק לנו כלי נוסף שיסייע לנו בקבלת החלטות מושכלות בתהליך הוראת השפה העברית לעולים החדשים.
היחידה פותחה על ידי: מרגלית קונשטוק, מנהלת תוכן ופדגוגיה "עברית מסביב לעולם"
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: א ולגיל הרך.
דרישות קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
10-10-2023
תקציר: יחידה זו מיועדת למורי עולים, אשר מתמודדים עם הוראת עברית כשפה שנייה. מי שהתנסה בלימוד של עולים חדשים יודע שהמשימה אינה פשוטה, וכוללת אתגרים רבים. העובדה שהוראת העברית כשפה שנייה היא הוראה רב-גילית, מעצימה את האתגרים בכיתת האולפן בשל מנעד הגילים השונים של העולים. כדי להצליח במשימה המאתגרת, כדאי להיעזר בעצות ובעקרונות שגובשו באגף לקליטת תלמידים עולים ותושבים חוזרים של משרד החינוך. העקרונות נכתבו לאור ניסיון מהשטח של מורות העולים ושל המדריכות באגף לקליטת תלמידים עולים, ומטרתם לסייע למורה לארגן ולנהל את שיטות ההוראה, כך שהללו יתנו מענה מיטבי לתלמידים שנקלטו בישראל. יחידה זו, השנייה מתוך שתי יחידות בנושא, ממשיכה להעמיק בעקרונות הללו, ומדגימה כיצד הם באים לידי ביטוי בשטח.
היחידה פותחה על ידי:
טליה סופר, עוסקת בהוראת עברית כשפה שנייה באוניברסיטת בר-אילן, מורה ללשון ומדריכה באגף לקליטת תלמידים עולים ותושבים חוזרים במחוז תל אביב.
יפעת פרידמן, מדריכה ארצית באגף א' לפיתוח פדגוגי ובפיקוח על הוראת העברית ביסודי, מורה ללשון בחטיבה העליונה.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: א' עד ט'
דרישות קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
04-06-2023
תקציר: לא קל לעבור דירה. לעלות לישראל זה אפילו מורכב יותר. תהליך ההגירה מורכב מאתגרים חברתיים ותרבותיים ומהתמודדות עם שפה חדשה. איך אפשר לעזור? ביחידה זו תלמדו כיצד אתם, המורים, יכולים לעזור לתלמידים העולים בעזרת לימוד של יצירה ספרותית בכיתה.
היחידה פותחה על ידי: ד"ר סיגל חסון, ד"ר יעל שגב וללי מור, מדריכות ארציות בצוות מפמ"ר עברית בקדם יסודי וביסודי
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: א-ו
דרישות קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
21-05-2023
תקציר: היחידה עוסקת בצורך לצאת מגבולות המוכר והידוע בתחום עידוד הקריאה, ונותנת רעיונות יישומיים למיזמים שינכיחו את הספר ואת הקריאה בעולמם של התלמידים.
היחידה פותחה על ידי ד"ר יעל שגב, הגב' ללי מור, וד"ר סיגל חסון, מדריכות ארציות, הפיקוח על הוראת העברית ביסודי, המזכירות הפדגוגית - אגף שפות
משך: 6 שעות
מתאים לכיתות: א, ב, ג, ד, ה, ו
דרישות קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
11-05-2023
תקציר: היחידה עוסקת במערכת יחסי הגומלין שבין ספרות וידע עולם. במהלכה נבהיר לעצמנו מהי מערכת היחסים בין ספרות יפה וידע עולם ונכיר כלים לחיבור בין ידע, ספרות ופיתוח אהבת הקריאה.
משך: 6 שעות
מתאים לכיתות: א,ב,ג,ד,ה,ו
דרישות קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
07-05-2023
תקציר: כאשר תלמידים מחפשים מידע על אודות נושא מסוים, הם לעיתים קרובות מוצאים מקורות מידע מרובים ונדרשים להעריך אותם, לבחור באילו מקורות להשתמש ולמזג אותם. ביחידה זו נעסוק במטרות אפשריות לשימוש במקורות מידע מרובים, כיצד לשלב פעילויות כאלו בכיתה, ואילו אסטרטגיות יש להקנות לתלמידים.
פיתוח היחידה: ד"ר לירון פרימור, הפיקוח על הוראת העברית ביסודי ובקדם-יסודי.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ה, ו.
דרישות קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
06-09-2023
תקציר: היחידה עוסקת במושג "אינטרטקסטואליות", ומציגה בפני המורה את המשמעות שלו לעולם הספרות בכלל ולספרות הילדים בפרט. היחידה מאפשרת למורים להרחיב את ארגז הכלים המקצועי שלהם, ולהבין כיצד התייחסות להיבטים אינטרטקסטואליים מאפשרת הבנה מעמיקה של הטקסט. יצירת ההקשרים מעוררת עניין ומרחיבה את נקודות המבט של התלמידים על הטקסטים ועל העולם. פעילות זו מאפשרת פיתוח חשיבה מסדר גבוה ומתאימה לכל שכבות הגיל.
היחידה פותחה על ידי: ד"ר סיגל חסון, ד"ר יעל שגב וללי מור, מדריכות ארציות בצוות מפמ"ר עברית בקדם יסודי וביסודי.
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: א-ו
דרישות קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
17-02-2021
היחידה עוסקת בחשיבה יצירתית שהיא אחת המיומנויות החשובות ביותר בימינו.
חשיבה יצירתית היא היכולת למצוא פתרונות, להרחיב את נקודת המבט ולהגמיש את התפיסות.
ביחידה זו תחשפו לתרגילים לפיתוח יצירתיות אצל הלומדים בכלל ובשיעורי העברית בפרט.
היחידה פותחה על ידי ורד בנדיקט
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: א-ו
דרישות קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
05-02-2021
תקציר: ביחידה זו תלמדו לזהות מאפיינים של שגיאות כתיב, למיין ולסווג את שגיאות הכתיב, ואף להתאים כלי הוראה פשוטים לטיפול בשגיאות הכתיב בקרב תלמידים עם לקויות למידה בכיתה, ולצד זאת – לקדם את כלל תלמידי הכיתה.
היחידה פותחה על ידי: עדי גלבוע חלפון והילי שמיר מאגף לקויות למידה והפרעות קשב
משך : 6 שעות
מתאים לכיתות : ג' עד ו'.
תנאי קדם : אין.
יחידות א-סינכרוניות
23-11-2020
תקציר: בשנים האחרונות לאור מדיניות ההכלה וההשתלבות של משרד החינוך יותר ויותר תלמידים עם צרכים מיוחדים לומדים במסגרות החינוך הרגיל.
אי לכך ניצבים המורים בפני אתגרים חדשים כדוגמת הצורך להתאים את ההוראה למגוון לומדים עם צרכים שונים.
ביחידה זו נציג עקרונות להוראה מותאמת לתלמידים עם צרכים מיוחדים, ודוגמה ליישום עקרונות אלו בתחום שפה.
היחידה פותחה על ידי: אילנה קלר ונועה וימן
משך הקורס: 3 שעות
התאמה לכתות: א - ו
תנאי קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
02-10-2020
תקציר: מה הקשר בין הביוגרפיה האישית של היוצר ויצירתו ואלו היבטים מתוך הביוגרפיה האישית של היוצר עלינו להציג בפני התלמידים? ביחידה זו נכיר את חלקים מתוך הביוגרפיה של מרים ילן שטקליס ונבחן את הקשר בין חייה ליצירתה ונעסוק בהשלכות להוראה.
היחידה פותחה על ידי: ליאור קרמר, מדריכת כישורי חיים, מחוז דרום
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: א, ב, ג, ד, ה, ו
דרישות קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
02-10-2020
תקציר: "לא טוב היות האדם לבדו", ובוודאי שלא בתהליך למידה.
ביחידה נכיר את ה"חברותא" – שיטת לימוד שיתופית
היחידה פותחה על ידי ד"ר סיגל חסון, מדריכה ארצית בצוות מפמ"ר עברית בקדם יסודי וביסודי
משך: 6 שעות
מתאים לכיתות: א, ב, ג, ד, ה, ו
תנאי קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
02-10-2020
תקציר: התקשוב סובב אותנו ואנו קוראים טקסטים רבים דרך המסך של המחשב או הסמארטפון. ביחידה הנוכחית נכיר את הייחודיות הקיימת בסביבה מתוקשבת, את מאפייני הקריאה בסביבה מתוקשבת וכיצד מאפיינים אלו מתקשרים לעבודת המורה בבית הספר היסודי ומשפיעים על עבודת המורה.
היחידה פותחה על ידי ד"ר סיגל חסון, מדריכה ארצית בצוות מפמ"ר עברית בקדם יסודי וביסודי
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ג,ד,ה,ו
תנאי קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
02-10-2020
תקציר: היחידה מספקת נקודת מבט רב-רכיבית לתהליך הבנת הנקרא, מציגה פרופילים של תלמידים בעלי יכולות הבנה שונות ומספקת התנסות בניתוח מקרה של תלמידה בעלת קשיים בקריאה.
היחידה פותחה על ידי שירה בלייכר, דוקטורנטית בחוג ללקויות למידה באוניברסיטת חיפה
משך: 9 שעות
מתאים לכיתות: א, ב, ג, ד, ה, ו
תנאי קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
02-10-2020
תקציר: היחידה מציגה דיון מעמיק בתהליך הערכה והתערבות לקידום הבנת הנקרא.
היחידה פותחה על ידי שירה בלייכר, דוקטורנטית בחוג ללקויות למידה באוניברסיטת חיפה
משך: 6 שעות
מתאים לכיתות: א, ב, ג, ד, ה, ו
תנאי קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
02-10-2020
תקציר: היחידה עוסקת במשמעות אוצר מילים בתהליך הבנת הנקרא.
היחידה פותחה על ידי שירה בלייכר, דוקטורנטית בחוג ללקויות למידה באוניברסיטת חיפה
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: א, ב, ג, ד, ה, ו
תנאי קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
02-10-2020
תקציר: היחידה עוסקת בתהליכים רגשיים אשר הינם חלק בלתי נפרד מתהליכי למידה, ובפרט מתהליכי הקריאה.
היחידה פותחה על ידי שירה בלייכר, דוקטורנטית בחוג ללקויות למידה באוניברסיטת חיפה
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: א, ב, ג, ד, ה, ו
תנאי קדם: אין
יחידות א-סינכרוניות
02-10-2020
תקציר: הספרות המחקרית מהעולם ומישראל מעידה על כך שתלמידים דו-לשוניים הם אוכלוסייה מובחנת מבחינת הצרכים החינוכיים וההישגים האקדמיים שלהם. ביחידה זו נלמד על היבטים שונים הקשורים בשפה ולמידה של תלמידים דו-לשוניים
היחידה פותחה על ידי: ד"ר סיגל חסון, מדריכה ארצית בצוות מפמ"ר עברית בקדם יסודי וביסודי
שירה בלייכר, דוקטורנטית בחוג ללקויות למידה באוניברסיטת חיפה
משך: 9 שעות
מתאים לכיתות: א, ב, ג, ד, ה, ו
תנאי קדם: אין