4 קורסים
עברית כשפת אם
26-12-2024
ביחידה זו ניחשף לאמצעים לשוניים מסוגים שונים המסייעים לזהות את קולו של הדובר בטקסט הטיעון ולהבחין בקולות נוספים שהוא מציג בדרכים שונות. נסביר ונמחיש כיצד טכניקות לשוניות ותחביריות יכולות לשרת את הכותב לצורך הבעה של עמדות וקולות בטקסט, ובמקביל כיצד יכול הקורא להשתמש בהן לצורך זיהוי של עמדות וקולות שאינם בהכרח גלויים. נדגים כיצד באים לידי ביטוי אמצעים לשוניים אלה במאמר טיעון העוסק בתופעת הביוש (שיימינג), ונדון באופן שבו יכולים המורים לעשות שימוש באמצעים לשוניים אלה לצורך הוראה ולמידה. במהלך היחידה נתבונן במאמרה של פרופ' לבנת ונדגים את דבריה.
היחידה פותחה ע"י:
משך: 3 שעות
מתאים לכיתות: ז-י"ב
דרישות קדם: אין
עברית כשפת אם
30-06-2024
אחרי שעמדנו על הקשיים בחלוקת אוצר המילים לחלקי הדיבר, נלמד על תולדות העיון בחלקי הדיבר, על קטגוריות דקדוקיות, על המטפורה הדקדוקית ועל התזוזה הקטגורית. בסוף היחידה נציע בזהירות כיוון לחלוקה גמישה הכוללת תחומי ביניים תוך הישענות על הנלמד בתחום הקטגוריות הדקדוקיות, המטפורה הדקדוקית והתזוזה הקטגורית.
היחידה פותחה ע"י: יהונתן רוסן ממן, מרכז מערך ההשתלמויות (בפועל), האקדמיה ללשון העברית.
משך: 6 שעות
מתאים לכיתות: א-יב
תנאי קדם: סיום כוורת - חלקי דיבר א׳
עברית כשפת אם
30-04-2024
חלוקת אוצר המילים לחלקי הדיבר היא הבסיס ללימוד התחביר. חלוקה זו נשענת על מושגים מתחום תורת הצורות, מתחום הסמנטיקה ואף מתחום התחביר (התחום שחלוקה זו נועדה לשרת). ביחידה זו נכיר חלוקות שונות לחלקי הדיבר ונציג את הבעייתיות בהגדרות המקובלות.
היחידה פותחה ע"י: יהונתן רוסן ממן, מרכז מערך ההשתלמויות (בפועל), האקדמיה ללשון העברית.
מתאים לכיתות: א-יב
משך: 3 שעות
תנאי קדם: אין
עברית כשפת אם
08-05-2023
תורת ההגה היא אחד הענפים החשובים של הבלשנות הכללית. ביחידה נכיר מושגי יסוד בתחום (פונטיקה לעומת פונולוגיה; אות, צליל, הגה; פונמה, אלופון; פונוטקטיקה; מעתקי הגיים) ונלמד על תורת ההגה של העברית לתקופותיה (מצאי ההגיים של לשון המקרא, של לשון חכמים ושל העברית החדשה; מסורות הגייה בעדות ישראל).
היחידה פותחה ע"י: יהונתן רוסן ממן, האקדמיה ללשון העברית.
משך: 6 שעות
מתאים לכיתות: ז-יב
תנאי קדם: אין